Hoe kan ik een roosterbestand genereren via een roosterpakket (Untis, Paralax, Zermelo, Xedule/Fusyon of Presentis)?
Op de website www.ipto.nl/info/veelgestelde-vragen/aanleveren-rooster/ krijgt u per roosterpakket instructies hoe u het gevraagde roosterbestand kunt maken. Volgt u alle stappen die er worden genoemd. Het bestand dat moet worden geüpload moet de juiste extensie bevatten (bijvoorbeeld .txt of .csv of .WBF). Let op: het gaat om een basis- of planningsrooster (een rooster waarin een excursie- of projectweek of vervangingsuren niet zijn opgenomen)!
Let u er ook op dat de gevraagde periode in het bestand voorkomt (week 39, 40 of 41: 25 september t/m 13 oktober). Als u bijvoorbeeld een rooster opstuurt van alleen week 43 (23 t/m 27 oktober) 2023, dan valt dat buiten de toegestane bandbreedte (week 39, 40 en 41). U kunt deze week wel laten staan in het rooster als ook de gevraagde week (40) in het bestand aanwezig is. Hebt u alleen een basisrooster van een week die buiten de periode van 25 september t/m 13 oktober valt, dan is deze wel te gebruiken, maar moet u eerst even contact opnemen met de helpdesk. U krijgt nl. een foutmelding als u dat rooster probeert te uploaden.
Meting 2023
We zijn begonnen met het opvragen van de roosterbestanden voor de meting 2023. Alle scholen die vorig jaar een roosterpakket gebruikten, krijgen een e-mail met de uitnodiging het rooster te uploaden. Zodra de definitieve doelgroep bekend is, worden ook de andere scholen gevraagd een rooster aan te leveren.
Onderzoeksrapporten IPTO meting 2013 t/m 2022
Meting 2022
De IPTO meting 2022 (peildatum 1 oktober) is afgerond. Het rapport "IPTO: vakken en bevoegdheden in het voortgezet onderwijs" is op 12 december 2023 aan de Tweede Kamer aangeboden en kunt u hier vinden.
Alle deelnemende scholen ontvangen (per e-mail aan de contactpersoon) een terugkoppeling in de vorm van een grafiek met de bevoegdheden per onderwijstype en vak weergegeven. De besturen van de scholen zien diezelfde terugkoppeling in een overzicht van alle scholen die onder hetzelfde bevoegd gezag zitten. Schoolbesturen worden hierover per brief geïnformeerd. Deze brief voor de terugkoppeling van de meting van 2022 is in de week van 8 januari 2024 verstuurd.
Conversietabel
De conversietabel wordt gepubliceerd in de Staatscourant. Voor de IPTO meting 2022 wordt de conversietabel gebruikt die u hier kunt downloaden. U vindt er een conversietabel getuigschriften ten aanzien van de algemeen gebruikelijke vakken en programmaonderdelen in vmbo, havo en vwo, en een conversietabel getuigschriften ten aanzien van de profielvakken vmbo. Deze conversietabel geldt vanaf 1 augustus 2022.
Meting 2021
De IPTO meting 2021 is afgerond en het rapport is in februari 2023 openbaar gemaakt.
Het rapport vindt u hier.
Waar vind ik de conversietabel voor de bevoegdheden? (22 juli 2021)
De conversietabel wordt gepubliceerd in de Staatscourant. Voor de IPTO meting 2021 wordt de conversietabel gebruikt die u hier kunt downloaden. U vindt er een conversietabel getuigschriften ten aanzien van de algemeen gebruikelijke vakken en programmaonderdelen in vmbo, havo en vwo, en een conversietabel getuigschriften ten aanzien van de profielvakken vmbo.
Deze conversietabel geldt vanaf 22 juli 2021.
Meting 2020
Alle deelnemende scholen ontvangen (per e-mail aan de contactpersoon) een terugkoppeling in de vorm van een grafiek met de bevoegdheden per onderwijstype en vak weergegeven. De besturen van de scholen zien diezelfde terugkoppeling in een overzicht van alle scholen die onder hetzelfde bevoegd gezag zitten. Schoolbesturen worden hierover per brief geïnformeerd. Deze brief voor de terugkoppeling van de meting van 2020 wordt in de week van 10 januari 2021 verstuurd.
Het rapport aan de Tweede Kamer vindt u hier (onder 3/8).
Meting 2019
De IPTO meting 2019 is afgerond en het rapport is op 9 december jl. aangeboden aan de Tweede Kamer.
Alle deelnemende scholen ontvangen (per e-mail aan de contactpersoon) een terugkoppeling in de vorm van een grafiek met de bevoegdheden per onderwijstype en vak weergegeven. De besturen van de scholen zien diezelfde terugkoppeling in een overzicht van alle scholen die onder hetzelfde bevoegd gezag zitten. Schoolbesturen worden hierover per brief geïnformeerd. Deze brief voor de terugkoppeling van de meting van 2019 wordt in de week van 14 december 2020 verstuurd.
Het rapport aan de Tweede Kamer vindt u hier.
Waar vind ik de conversietabel voor de bevoegdheden? (15 mei 2020)
De conversietabel wordt gepubliceerd in de Staatscourant. Voor de IPTO meting 2019 wordt de conversietabel gebruikt die u hier kunt downloaden. U vindt er een conversietabel getuigschriften ten aanzien van de algemeen gebruikelijke vakken en programmaonderdelen in vmbo, havo en vwo, en een conversietabel getuigschriften ten aanzien van de profielvakken vmbo.
Deze conversietabel geldt van 1 januari 2019 t/m 21 juli 2021.
Meting 2018
De IPTO meting 2018 is nu afgerond en het rapport is op 16 december jl. aangeboden aan de Tweede Kamer.
Alle deelnemende scholen ontvangen (per e-mail aan de contactpersoon) een terugkoppeling in de vorm van een grafiek met de bevoegdheden per onderwijstype en vak weergegeven. De besturen van de scholen zien diezelfde terugkoppeling in een overzicht van alle scholen die onder hetzelfde bevoegd gezag zitten. Schoolbesturen worden hierover per brief geïnformeerd. Deze brief voor de terugkoppeling van de meting van 2018 wordt in de week van 6 januari 2020 verstuurd.
Het rapport en de aanbiedingsbrief aan de Tweede Kamer vindt u hier.
Waar vind ik de conversietabel voor de bevoegdheden? (3 april 2019)
De conversietabel wordt gepubliceerd in de Staatscourant. Voor de IPTO meting 2018 wordt de conversietabel gebruikt die u hier kunt downloaden. U vindt er een conversietabel getuigschriften ten aanzien van de algemeen gebruikelijke vakken en programmaonderdelen in vmbo, havo en vwo, en een conversietabel getuigschriften ten aanzien van de profielvakken vmbo.
Deze conversietabel geldt van 1 mei 2018 t/m 31 december 2018.
Meting 2017
Op 16 januari 2019 heeft het ministerie van OCW het onderzoeksrapport IPTO 2017 van CentERdata aangeboden aan de Tweede Kamer. Scholen in het voortgezet onderwijs hebben ten behoeve van dit onderzoek informatie omtrent alle gegeven lesuren per vak en de bijbehorende bevoegdheid aangeleverd. Hierdoor is van elke docent in het vo bekend hoeveel uur hij of zij een bepaald vak geeft en of deze lessen bevoegd gegeven worden.
Het rapport en de aanbiedingsbrief aan de Tweede Kamer vindt u hier.
Waar vind ik de conversietabel voor de bevoegdheden? (2 maart 2018)
De conversietabel wordt gepubliceerd in de Staatscourant. Voor de IPTO meting 2017 wordt de conversietabel gebruikt die op 17 mei 2017 is gepubliceerd (Staatscourant nr. 27130). U kunt deze tabel hier downloaden.
IPTO en de AVG (8 maart 2018)
In de Europese Unie (EU) heeft nu nog elke lidstaat een eigen privacywet. In Nederland is dat de Wet becherming persoonsgegevens (Wbp). Deze nationale wetten zijn wel allemaal gebaseerd op de Europese privacyrichtlijn uit 1995. Per 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dat betekent dat er vanaf die datum dezelfde privacywetgeving geldt in de hele Europese Unie (EU). Hoe CentERdata hiermee omgaat leest u hier.
Meting 2016
Op 28 november 2017 heeft het ministerie van OCW het onderzoeksrapport IPTO 2016 van CentERdata aangeboden aan de Tweede Kamer. Scholen in het voortgezet onderwijs hebben ten behoeve van dit onderzoek informatie omtrent alle gegeven lesuren per vak en de bijbehorende bevoegdheid aangeleverd. Hierdoor is van elke docent in het vo bekend hoeveel uur hij of zij een bepaald vak geeft en of deze lessen bevoegd gegeven worden.
Het rapport en de aanbiedingsbrief aan de Tweede Kamer vindt u hier: https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-onderwijs-cultuur-en-wetenschap/documenten/rapporten/2017/11/28/ipto-bevoegdheden-en-vakken-in-het-vo-peildatum-1-oktober-2016
Waar vind ik de conversietabel voor de bevoegdheden en waar vind ik het handboek onderwijsbevoegdheden? (8 juni 2017)
De conversietabel wordt gepubliceerd in de Staatscourant. Voor de IPTO 2016 meting wordt de conversietabel gebruikt die op 29 april 2016 is gepubliceerd (Staatscourant nr. 14735). U kunt deze tabel hier downloaden.
Het handboek onderwijsbevoegdheden (versie maart 2017) waarnaar in de bevoegdhedentabel wordt verwezen vindt u hier. In het handboek staan de bevoegdheden en benoemingsvereisten voor alle onderwijssectoren.
Meting 2015
Het rapport en de aanbiedingsbrief aan de Tweede Kamer vindt u hier: https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/detail?id=2017D04001&did=2017D04001
Meting 2014
Op 28 juni 2016 heeft het ministerie van OCW het onderzoeksrapport IPTO 2014 van CentERdata aangeboden aan de Tweede Kamer. Scholen in het voortgezet onderwijs hebben ten behoeve van dit onderzoek informatie omtrent alle gegeven lesuren per vak en de bijbehorende bevoegdheid aangeleverd. Hierdoor is van elke docent in het vo bekend hoeveel uur hij of zij een bepaald vak geeft en of deze lessen bevoegd gegeven worden.
Het ministerie van OCW opent haar persbericht met:
"Leerlingen op middelbare scholen hebben in 2014 bijna altijd les gekregen van een bevoegde docent. Een kleine 95% van de lessen werd gegeven door een voor het vak bevoegde docent of een leraar in opleiding. ‘De afgelopen jaren is er veel vooruitgang geboekt. Dat komt ten goede aan de prestaties van de leerlingen en aan hun plezier op school’, schrijft staatssecretaris Dekker van onderwijs vandaag in een brief aan de Tweede Kamer."
Het volledige persbericht van OCW is beschikbaar via https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2016/06/28/op-weg-naar-100-procent-bevoegd-gegeven-lessen
Hier vindt u ook het rapport en de aanbiedingsbrief aan de Tweede Kamer.
Memo evaluatie IPTO tussenmeting 2014 (1 oktober 2015)
Op verzoek van OCW heeft CentERdata een evaluatie van de IPTO tussenmeting 2014 (peildatum oktober 2014) uitgevoerd onder alle deelnemende scholen. Van de in totaal 541 scholen zijn 314 begonnen met het invullen van de evaluatievragenlijst. Uiteindelijk is de vragenlijst door 296 scholen compleet ingevuld (54,7%). Het memo kunt u hier vinden.
Meting 2013
Vervolgens is bepaald of deze lesuren bevoegd gegeven worden. Daarbij wordt onder meer gebruik gemaakt van diplomagegevens van docenten zoals die sinds 1994 zijn opgenomen in het Centraal Register Inschrijvingen Hoger Onderwijs (CRIHO) en in eerdere onderzoeken verzamelde gegevensbestanden omtrent bevoegd gegeven lessen.
Het ministerie van OCW concludeert in haar persbericht:
"Scholen werken hard aan de ambitie om meer lessen door bevoegde docenten te laten geven. Van 2011 tot 2013 hebben scholen in het voortgezet onderwijs gezorgd voor 10.000 meer bevoegd gegeven lessen dan in de jaren daarvoor, vooral in de kernvakken Engels, Duits, Frans en Wiskunde. Dit blijkt uit de laatste integrale personeelstelling onderwijs (IPTO 2013)."
Het volledige persbericht van OCW is beschikbaar via http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2015/03/26/meer-bevoegd-gegeven-lessen-in-het-voortgezet-onderwijs.html
Hier vindt u ook het rapport, de aanbiedingsbrief aan de Tweede Kamer alsmede een rapport van de Inspectie voor het Onderwijs dat tegelijkertijd aan de Tweede Kamer is aangeboden.